Workshops 2018

WORKSHOP A - lørdag - OPTAGET!

Spånfugle/fanbirds - OBS! 4 timers workshop!
I workshoppen kommer vi igennem, hvilke materialer, værktøjer og teknikker man kan bruge til at lave en spånfugl/fanbird. Vi skal både finde fuglen inde i en helt frisk stamme, men der vil også være medbragte emner, så fokus kan ligge på optegning, udskæringerne og flækketeknik. Det er en fordel at have lidt snitteerfaring. Tag gerne skarpt værktøj med fx. kniv, stemmejern og dybt huljern.


















Søren Englyst
Jeg har i 6 år arbejdet med grøn sløjd med en forkærlighed til køkkengrej navnlig skeer. Også andre ting som at lave krympeæsker, trækoste, smøreknive, spånfugle, skærebrætter, og traditionelt træhåndværk på høvlebænken har min interesse. Det at designe og fremstille noget til sit hjem ud fra et reelt behov er noget jeg virkelig værdsætter. Jeg er uddannet skovarbejder og underviser i træhåndværk på Vestjyllands højskole.

















-- O --

WORKSHOP B - lørdag - OPTAGET!

Snit en vikingetallerken   
Inspireret af historiske fund designer deltagerne sin egen tallerken. Der er mulighed for at lave en dyb eller en flad tallerken efter eget valg. Måske et sæt med begge for de hurtige?
Vi arbejder i frisk rødel, som er blødt og venligt at snitte i, og som tilmed har den store fordel, at det kan bearbejders færdigt efter det er tørret, uden at det forringer det færdige resultat. 
Vi arbejder med økse, tengsel, huljern, skekniv og bugthøvl.
Den færdige tallerken vil være en holdbar følgesvend du kan have med i rygsækken i mange år frem, og hvis du tager på vikingemarkeder, vil du have en autentisk tallerken du kan tage med.



















Thomas Hansen
Jeg har siden barnsben snittet og fremstillet ting i træ. Da jeg uddannede mig til sløjdlærer, blev jeg meget fascineret af de gamle nordiske traditioner, inden for snitning af praktiske hverdags ting, så som skeer, fade, kopper og skåle. 
Jeg har i en længere årrække været ansat i Sagnlandet i Lejre og der fremstillet rekonstruktioner i træ til undervisningsområderne. De seneste år jeg har arbejdet freelance og lavet rekonstruktioner til en langt række museer i hele landet.
Jeg arbejder gerne med det gamle håndværktøj, men er ikke bleg for at tage moderne hjælpemidler som kædesav og vinkelsliber i brug for at lette arbejdet.


























-- O --


WORKSHOP C - søndag - OPTAGET!

Skæft en snittekniv    
Ikke ret meget er så tilfredsstillende som at lave sit eget personlige værktøj. Snittekniven er et uundværligt værktøj i grønsløjd, det er nærliggende at skæfte og formgive sin egen snittekniv. Så den lever op til nøjagtigt de krav den enkelte har til sin kniv.
Kniven bliver skæftet med frisktræ med en teknik man har brugt helt tilbage fra jernalderen. Metoden kræver ingen lim og giver en holdbar kniv og et smukt resultat.
Vi arbejder med forskellige træsorter. Fælles for træet er at det er løvtræ og det er ny fældet. Der vil være både hårde og bløde træsorter. Som en del af designprocessen vil vi tale om fordel og ulemper ved valget af skæftemateriale.
Som deltager kan du selv medbringe en klinge du ønsker at skæftet, eller du kan købe en klinge af mig. Jeg vil have et bredt udvalg med af både fabriksfremstillede og håndsmedet blade i alle prisklasser.




















Thomas Hansen
Jeg har siden barnsben snittet og fremstillet ting i træ. Da jeg uddannede mig til sløjdlærer, blev jeg meget fascineret af de gamle nordiske traditioner, inden for snitning af praktiske hverdags ting, så som skeer, fade, kopper og skåle. 
Jeg har i en længere årrække været ansat i Sagnlandet i Lejre og der fremstillet rekonstruktioner i træ til undervisningsområderne. De seneste år jeg har arbejdet freelance og lavet rekonstruktioner til en langt række museer i hele landet.
Jeg arbejder gerne med det gamle håndværktøj, men er ikke bleg for at tage moderne hjælpemidler som kædesav og vinkelsliber i brug for at lette arbejdet.

























-- O --

WORKSHOP D - lørdag - OPTAGET! + søndag
Den håndsnittede Spiseske – kronen på værket
Denne workshop handler om spiseskeen, som er den absolut sværeste ske at snitte. Vi går i dybden med de små finesser, og hvad der skal til for at spiseskeer bliver spitze
Lær at snitte din egen spiseske, med alle de vitale og krævende parametre, der skal til for at opnå et lækkert og optimalt stykke brugskunst.


















Jonas Als    
Professionel sløjder. 
Indehaver af Woodcraft by Jonas Als. Levere træskeer o.l. til gourmet- og Michelinrestauranter i Europa.



www.instagram.com/woodcraftbyjonasals























-- O --

WORKSHOP E - lørdag

Woodspirits
Vi snitter woodspirits efter egen ide eller traditionelt, det er dit valg. Jeg står bi med teknisk og kunstnerisk vej/vildledning.
Vi taler lidt om design og materialevalg og snitter.
















Torben Johansen   
Jeg har snittet i mange år er pt igang med at se på woodspiritbegrebet i et nyt lys. Den traditionelle form trænger til lidt fornyelse. Det arbejder jeg på. De sure gamle mænds tid må skubbes lidt til side.

















-- O --


WORKSHOP F - lørdag

Snit og naturlære - for børn og unge
Kom med ud og lær om træarter, det gode snitte træ, og noget om alt det du kan med og i naturen. Vi snitter i godt snittetræ og former naturen materialer efter bedste fantasi.
Snitteworkshop for børn og unge – og en tur med naturvejlederen tur i skoven og kigge på træer og planter.




















Louise Liv Holm 
Naturvejleder, Historie/kultur formidler - Historisk håndværk. Indehaver af firmaet Wedonature.
https://www.wedonature.dk
















-- O --

WORKSHOP G - søndag

Akrobater
Det er ikke fordi vi skal lave akrobatik i denne workshop, men vi skal snitte nogen der kan. Vi skal både snitte figuren og håndtaget. Så skal vi samle akrobaten og sørge for at mekanikken fungerer. Sværhedsgraden kan varieres så både børn og voksne kan deltage.























Balder Andreas Egholm
Jeg har efterhånden snittet i rigtig mange år. Både skeer, julepynt, legetøj og så videre. Udover at have haft workshops på Snittefesten før har jeg også afholdt workshops for børn og voksne i andre sammenhænge. Jeg har også igennem flere år haft et lille snitteværksted, hvor jeg arbejdede med snitning for mennesker med udviklingshæmning.




















-- O --

WORKSHOP H - lørdag - OPTAGET!

Spiseskeer
I denne workshop, vil du blive klogere på de grundlæggende principper i det at snitte en spiseske. Vi vil komme ind på form og æstetik, samt hvad det er der gør en spiseske god at spise med.



















Lars Nord Rødtnes
Til dagligt arbejder jeg som pædagog og naturvejleder ved Organisationen Nordhøj, hvor jeg i samarbejde med en gruppe borgere med nedsat funktionsevne tilbyder naturvejledning til børnehavebørn. 
Interessen for at skabe med mine hænder har altid været en stor del af mig. Jeg har fordybet mig i områder som fotografi, maleri og tegning. Jeg snittede min første ske for ca. 4 år siden og har efterfølgende nærmest snittet dagligt. Jeg har en stor kærlighed til at snitte skeer og det er det, jeg altid vender tilbage til, når jeg har været ude at snuse til snitning af kuksaer, skåle, krympeæsker osv.

























-- O --



WORKSHOP I - søndag - OPTAGET!

Krympeæsker
Som navnet antyder fremstilles krympeæsker ved at udhule en frisk træstamme og lade den krympe omkring et tørt bundstykke. De kan forsynes med et låg og dekoreres med karvsnit og mælkemaling som du ønsker. På kurset bliver du ført igennem de afgørende processer og viden der skal til for at fremstille en krympeæske med succes. Krympeæskerne kan bruges som beholdere til te, sukker, træskeer, som saltkar og meget mere - men ikke til væsker.
Du må meget gerne medbringe egen kniv, stemmejern, skekniv, karvsnittekniv, økse mv. såfremt du har.

















Jens Groth Katballe
Efterskolelærer med håndelag og hang til traditionelt håndværk. Jeg har lavet forskelligt håndværk det meste af mit liv - min viden, interesse og erfaring med træ er langsomt akkumuleret siden jeg som teenager lærte at snitte skeer af min morfar. Jeg har især en affektion for arbejde i frisk træ, hvad enten det er skeskæring, krympeæsker eller skåle på vippelad. 




















 -- O --


WORKSHOP J - søndag

Snit en ramme sav og tag den med hjem
Du fremstiller din helt egen rammesav under løbende guiden og oplæg om rammesavsdesign og -funktion. Desuden præsenteres teori om bearbejdning af træ og introduktion til anvendelse af de aktuelle håndværktøjer. Klinger, træ og værktøj vil være til rådighed. Der vil være eksempler på rammesave i forskellige sværhedsgrader man kan kopiere – men det endelige design er din individuelle beslutning.  Forvent at skulle bearbejde opkløvet tørt løv med simple håndværktøjer som økse, snittekniv, stemmejern, båndkniv, snittehest og lign.



















Rune Malte Bertram-Nielsen
25 årig vildmand som fra tid til anden opholder sig i øde natur selvforsynet med fisk og gammeldags håndværk. Ejer og eneste ansat hos Bertram Formidling og Håndværk, hvor igennem jeg i 2016-17 brødfødte mig udelukket ved at snitte og sælge især skeer og kuksa, samt lavet snittekurser… I 2017-18 har jeg udelukket brødfødt mig som gammeldags essesmed, hvor jeg især fremstiller økser og andet snittegrej. Før det var det alm. skole i Danmark, rejser samt gæsteinstruktør på div. vildmarks og frilluftsliv kurser. Kort sagt er håndværk og formidling arbejde og fritid – elsker det. Underviste på snittefesten sidste år og ser frem til et glædeligt gensyn.




-- O --


WORKSHOP K - søndag - Aflyst!

Avancerad- tälja ske
I workshoppen arbejder vi med skeer på et mere avanceret niveau, hvor der bliver focus på form, linjer, dekoration, mønstersnit og farve.



















Anja Sundberg
Utbildad på Sätergläntan. Täljer skedar, slevar, skålar, leksaker......nästan allt går att göra i trä!


-- O --

WORKSHOP L - lørdag - Aflyst!

Nybörjare- tälja trollslända (‘flyvende’ guldsmede) - bl.a. for børn!
I denne workshop tager vi udgangspunkt i Trollsländor ('flyvende' guldsmede), vi vil fange dem i flugten, tälje (snitte) krop og vinger og dekorere dem så de næsten kan flyve.
























Anja Sundberg
Utbildad på Sätergläntan. Täljer skedar, slevar, skålar, leksaker......nästan allt går att göra i trä!


-- O --

WORKSHOP M - søndag - OPTAGET!

Snit gårdens dyr - bl.a. for børn!
I denne workshop skal vi snitte traditionelle dyr fra ‘bondegården . Vi skal også lære om form, gode snitteteknikker og det at finde et dyr i et stykke træ.

























Lars Nord Rødtnes
Til dagligt arbejder jeg som pædagog og naturvejleder ved Organisationen Nordhøj, hvor jeg i samarbejde med en gruppe borgere med nedsat funktionsevne tilbyder naturvejledning til børnehavebørn.
Min interesse for at skabe med mine hænder har altid været en stor del af mig. Jeg har fordybet mig i områder som fotografi, maleri og tegning.  Jeg snittede min første ske for ca. 4 år siden og har efterfølgende nærmest snittet dagligt. Jeg har en stor kærlighed til at snitte skeer og er det, jeg altid vender tilbage til, når jeg har været ude at snuse til snitning af kuksaer, skåle, krympeæsker osv.
-- O --






























Ingen kommentarer:

Send en kommentar